Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Agenda

Lutherse mis in g en Was Gott tut, das ist wohlgetan

 

In het laatste weekend van januari klinkt er opnieuw muziek van Bach. Het Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, barok-orkest en solisten) brengt een programma met Bachs Lutherse Mis in g en zijn cantate Was Gott tut, das ist wohlgetan. Daarnaast diverse instrumentale interludes.

De tegenwoordig vaak 'Lutherse mis' genoemd is kent slechts Kyrie en Gloria. In dit Kyrie worden thema's uit de sinfonia-achtige inleiding als begeleidingsmateriaal gebruikt. Na het uitbundige 'Gloria' valt plotseling de polyfone rust van het 'in terra pax' in. Die lyriek wordt vervolgd in het 'laudamus’, 'adoramus' en 'glorificamus'. Deze 'Lutherse mis’ behoort tot het mooiste dat Bach 'hernomen' heeft uit zijn eerder gecomponeerde werk. Dat is niet alleen te horen, maar zeker ook te zien. Het zijn bepaald niet zijn gemakkelijkste delen!

Driemaal componeerde Bach een cantate met als eerste deel een koraalfantasie over het eerste couplet van het lied Was Gott tut, das ist wohlgetan. De eerst gepubliceerde BWV 98 ontleent het minst van de drie aan het bekende uit 1674 stammende koraal;  Bach gebruikt alleen het eerste couplet voor een beginkoor, dat ook veel eenvoudiger is dan de meeste koraalfantasieën uit de koraalcantatejaargang. De instrumentale bezetting is bescheiden, strijkers en hobo's, maar het uitbundige karakter van het beginkoor maakt alles goed. Evenals de prachtige aria's en recitatieven die volgen: Een heerlijke start van het Nieuwjaar.

Muziek:              

J.S. Bach              Lutherse Mis in g BWV 235
J.S. Bach              cantate Was Gott tut, das ist wohlgetan BWV 98 

Uitvoerenden:

Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, barok-orkest en solisten) o.l.v. Tymen Jan Bronda, Antje van der Tak (sopraan) | Robert Kuizenga (altus) | Wilko Koekoek (altus)| Jasper Dijkstra, (tenor) | Michiel Meijer (bas) | Henk Timmerman (bas)

 

Zaterdag 25 januari 2020
Aanvang 20:00 uur
Entree, aan de deur € 20,-
Vriend € 17,- en jongeren € 10,-